Olemme koonneet näille sivuille erilaisia mökkilomailuun liittyviä tietoja. Jos kuitenkin kaipaat lisätietoja näistä asioista, olemme mielellämme käytettävissäsi.

Vuokra-aika

Kesällä loma-asuntojen vähimmäisvuokra-aika on yksi viikko, ellei toisin ole mainittu. Vaihtopäivä on lauantai. Muina vuodenaikoina voi neuvotella myös lyhyemmistä vuokra-ajoista, esim. viikonloppupaketeista ja muista vaihtopäivistä. Alle viikon varauksissa hintaan lasketaan mukaan tulo- ja lähtöpäivä.

Loma-asunto on lomavieraiden käytettävissä tulopäivänä klo 16.00 lähtien lähtöpäivään klo 12.00 asti.

Oma ranta, sauna ja vene

Mökit sijaitsevat yleensä aivan rannalla. Ranta-alue ja soutuvene ovat lomavieraiden käytössä. Esittelyssä on mainittu kuinka lähellä ranta on.

Useimppiin veneisiin voi myös kiinnittää perämoottorin. Osalla mökeistä voi vuokrata perämoottorin omistajalta.

Jokaisellä mökillä on sauna, joko samassa rakennuksessa tai erillinen rantasauna.

Poikkeuksellissti voi olla yhteinen vene tai sauna toisen loma-asunnon tai sen omistajan kanssa, tästä on kuitenkin mainittu mökin esittyssä erikseen.

Siivous

Mökinsiivouksesta huolehtii lomavieras itse. Lähtöpäivänä loma-asunto on jätettävä siivottuna seuraavia lomavieraita varten. On myös muistettava, että jätteiden lajittelu on nykyisin pakollista. Loppusiivous omistajan toimesta lisämaksusta 100 -124 euroa ( hintaan vaikuttaa mökin koko).

Juomavesi

Mikäli loma-asunnolla ei ole kaivoa eikä lähdevettä saatavana eikä loma-asunnon omistaja asu lähettyvillä, tulee juomavesi tuoda itse  tai juomavettä voi hakea esim. huoltoasemilta tai kaupoista.

Omistajalta on hyvä tarkistaa vielä ennen saapumista tuodaanko juomavesi itse vai onko saatavilla mökiltä. Olosuhteet voivat muuttua nopeasti, esim. kuivana kesänä kaivovesi voi loppua.

Käymälät

Loma-asuntojen käymälät ovat yleensä ulkokäymälöitä, jotka sijaitsevat pihan perällä. Joissakin loma-asunnoissa on kuitenkin sisä-WC, jolloin se on erikseen mainittu.

Loma-asuntojen sisustus

Näillä sivuilla esitellyt loma-asunnot ovat yksityisten ihmisten omistamia ja heidän makunsa mukaan sisustettuja. Niiden varustukseen kuuluu vuodemäärää vastaavat ruoanlaitto- ja ruokailuastiat. Vuoteissa on patjat, tyynyt ja peitot. Lomavieraiden on tuotava mukanaan lakanat, tyynynpäälliset ja pyyhkeet. Pesuaineet samoin kuin WC- ja talouspaperit eivät sisälly vuokraan.

Vuoteet

Loma-asuntojen vuoteet voivat olla kapeampia ja patjat ohuempia kuin kaupunkiasunnoissa. Alkovit, makuuparvet ja kerrossängyt ovat melko yleisiä.

Henkilömäärä

Loma-asuntoon voi majoittua enintään vuodemärää vastaava henkilömäärä. Mahdollisista vuodemäärän ylittävistä yövieraista on sovittava erikseen omistajan kanssa.

Lemmikkieläimet

Jos lomavieras haluaa ottaa lemmikkinsä mukaan, on siihen saatava loma-asunnon omistajan suostumus. Siitä on myös mainittava jo varauksen yhteydessä.

Loma-asuntojen pinta-alat

Loma-asuntojen neliömäärät ovat arvioita. Niistä voi puuttua saunan ja mahdollisen pukuhuoneen neliöt, vaikka saunatilat olisivatkin asuinrakennuksen yhteydessä. Neliömäärissä ei yleensä ole mukana kuistin, makuuparven, aitan eikä erillisen saunarakennuksen neliöitä, vaikka pukuhuone toimisi makuuhuoneena. 

Kalastus

Loma-ajan harrastuksiin kuuluu luonnollisesti kalastus. Kalastusmenetelmästä riippumatta säännöt ovat kaikille samat. Onkiminen ja pilkkiminen ovat jokaiselle kuuluvia yleiskalastusoikeuksia ja maksuttomia kalastusmuotoja. Viehekalastavan 18–64-vuotiaan pitää maksaa kalastonhoitomaksu, mikä oikeuttaa kalastamaan yhdellä vavalla. Muihin kalastustapoihin kuten verkko-, koukku- ja rysäkalastukseen sekä uisteluun useammalla vavalla tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi aina kalaveden omistajan lupa.

Uiminen

Koska loma-asunnot ovat vesistöjen rannalla, kuuluu uiminen ehdottomasti lomailuun. Asuntojen esittelyssä on mainittu rannan pohjan laatu, joten jokainen voi valita itselleen parhaiten soveltuvan mökin: matala hiekkaranta on paras perheille, joilla on pieniä lapsia. Rantaolosuhteet voivat muuttua esitteessä ilmoitetusta vedenpinnan nousun tai laskun takia.

Marjastus ja sienestys

Saimaan alueen puhdas luonto ja loma-asuntojen ympäristön marja- ja sienimaastot tarjoavat lomavieraille oivan tilaisuuden kerätä itse kesäherkkuja suoraan ruokapöytään tai säilöttäväksi talven varalle.